Tomatsauce

Skærmbillede 2021-06-16 kl. 11.50.34.png

En uundværlig sauce i sig selv eller i et utal af kombinationer, for eksempel til ”Spaghetti”-sauce eller på Rootzabund. Den smager fantastisk og er utroligt nem at lave. I denne opskrift bruger jeg oregano, timian og frisk basilikum. Men du kan også bruge tørret basillikum, laurbærblade, tørret ramsløg, tørret rosmarin eller tørret salvie.

koldpresset olivenolie (ikke jomfruolivenolie, da saucen skal koge)
grofthakket hvidløg efter smag
2 dl fond (kan erstattes af vand)
4 store, modne grofthakkede tomater
1-2 tsk timian, frisk eller tørret
1-2 tsk oregano, frisk eller tørret
et bundt finthakket frisk basilikum (kan udelades)
1 spsk citron
1 spsk dadelsød (kan udelades)
havsalt og friskkværnet peber

Blanchér det hakkede hvidløg i olien, til det er let gyldent. Tilsæt fond, tomater, timian og oregano og eventuelt basilikumstæng- lerne, og lad det simre i 20 minutter eller længere over lav varme. Mos saucen med en grydeske eller gaffel, hvis du vil have en grov version, eller blend den, hvis du vil have et helt ensartet resultat. Lad den koge op igen, sovsen kan sagtens simre videre, hvis du har tid. Tilsæt den hakkede basilikum til sidst og smag til med citron, dadelsød og salt og peber. Opbevar tomatsaucen på køl, den holder sig fint i op til 1 uge, eller i et par måneder, hvis den fryses ned i små portioner.