Mayonnaise

Skærmbillede 2021-06-16 kl. 11.40.22.png

Mayonnaisens silkebløde konsistens og milde smag er grundsauce til remoulade og andre dressinger og saucer. En kold basissauce, der altid kan peppes op med alverdens krydderier og urter. Og som de fleste af os ved, er den i sig selv en glimrende sauce til fritter og kogte grøntsager.

1 portion

2 æggeblommer, evt. pasteuriserede
2-4 tsk. citronsaft
1-2 tsk. eddike
3-4 dl smagsneutral olie
friskkværnet peber
salt

Pisk æggeblommer, salt, citronsaft og eddike sammen i en skål eller foodprocessor. Tilsæt først et par dråber olie ad gangen under kraftig piskning. Tilsæt ganske langsomt mere olie i en tynd stråle, så det optages under stadig piskning. Det er vigtigt at tage sig tid til denne proces for at undgå, at mayonnaisen skiller. Fortsæt med at tilsætte olie under piskning, til den ønskede konsistens er opnået. Smag til med syre (eddike/citron), salt og peber.

Naturlige smagsgivere, som man kan vende i den færdige mayonnaise:
1 fed hvidløg, hakket meget fint, eller 1 tsk. hvidløgspulver
Fintrevet ingefær
Ekstra citronsaft eller fintrevet skal fra en økologisk citron
Citronpeber (fra Urtekram)
Krydderurter, f.eks. dild, persille, estragon og timian
Små friske skvalderkålsskud Soltørrede tomater, finthakkede eller blendede
Alverdens krydderier, f.eks. karry, paprika, sennepspulver eller chilipulver