Mandelmel og mandelmælk
Mandelmel:
Du kan efterhånden købe mandelmel i de fleste helsekostbutikker og velassorterede supermarkeder. Det er rimeligt dyrt og meget svingende i smag og kvalitet. Jeg an- befaler, at du selv laver din mandelmel i de mængder, du skal bruge til en given lejlig- hed. Det kræver en god blender, foodpro- cessor eller kaffekværn, men det er både billigere og friskere end det, du kan købe. Mandler kan variere fra det meget bitre til meget søde i smagen. Brug de sødeste, du kan finde, til mandelmel. Hvis du foretræk- ker din mandelmel uden skaller, er det bare at smutte mandlerne og duppe dem tørre først. Giver ca. 1 liter fond
250 g mandler
Blend mandlerne til de har mellignende konsistens. Opbevar køligt i en lufttæt beholder. Melets holdbarhed afhænger af mandlernes oprindelige holdbarhed, men det holder minimum i et par måneder.
Mandelmælk:
Man kan sagtens købe færdig mandelmælk, men det er dyrt, og de fleste mærker er tilsat agavesirup, konservering og an- dre unødvendigheder. Det er ikke svært at lave det selv, men det kræver en god blender. Du kan justere mængden af vand alt efter, hvad din mandelmælk skal bruges til. Hvis du sparer på vandet, får du en tyk flødelignende konsistens. Jeg bruger mandelmælk i smoothies, supper, saucer, desserter og andre retter, som kræver en cremet væske. Du kan bruge pulpen, det vil sige mandelresterne, i brød og kager. Husk at tørre det i ov- nen i cirka 30 minutter ved 130 grader. Vend det et par gange undervejs i processen.
1⁄2 l postevand
250 g mandler
Sæt mandlerne i blød i koldt vand natten over eller i mindst 7 timer. Iblødsætningen frigiver mandlernes enzymer, næringsstof- fer og smag. Dræn mandlerne, skyl dem grundigt, og hæld dem i en blender sammen med en 1⁄2 l postevand. Blend indtil du opnår en grødlignende konsistens. Der må ikke være synlige mandelstykker tilbage. Pres mælken fra massen gennem en meget finmasket sigte eller et tyndt klæde. Man kan købe en speciel mandelmælkspose, men det er ikke nødvendigt. Opbevar mandelmælken på køl i en glasflaske. Den kan holde sig i 2-3 dage i køleskabet, og alternativt kan den fryses i mindre portioner.