Grøn urtemayonnaise

Skærmbillede 2021-06-23 kl. 14.50.03.png

Den grønne urtemayonnaise er blevet et stort hit i familien, og vi spiser den hele tiden til alt fra fisk og kød til salater og frokostmadder. Tænk på, når du vælger krydderurter, at gå efter mest af dem, du bedst kan lide, men det må meget gerne være et bredt udvalg. Pas på med salvie og estragon, de er meget dominerende i smagen.

1 friske æg eller 2 friske æggeblommer (evt. pasteuriseret)
1-2 spsk æbleeddike eller citronsaft
1 tsk dijonsennep
1,5-2 dl smagsneutral olie
1 stor håndfuld friske krydderurter (f.eks. timian, estragon, salvie, basilikum, dild, persille og purløg)
ekstra citronsaft
salt og peber

De friske krydderurter skylles, plukkes og tørres godt. Har du en blender, kan du lave mayonnaisen i den. Pisk æggeblommer, eddike og sennep sammen. Sørg for, at alle ingredienser har samme temperatur, før du tilsætter olien. Olien tilsættes lidt ad gangen (mens du pisker) eller kører på lav hastighed på din blender. Start med et par dråber ad gangen. Efterhånden som æggeblommerne begynder at binde sig til olien og tykner, kan olien tilsættes lidt hurtigere i en tynd stråle. Når mayonnaisen har den ønskede tykkelse, tilsættes de skyllede urter, og der blendes forsigtigt, til de er findelt. Smag mayonnaisen til med salt, peber og evt. citron. Servér mayonnaisen som dip til et hav af skrællede grøntsager i stave. F.eks. glaskål, gulerødder, agurk, blomkål, peberfrugt og andre let spiselige sprøde grøntsager.