Boller i kokoskarry 

Før jeg begyndte at spise stenaldermad, var boller i karry uløseligt forbundet med ris. Og det giver også virkeligt god mening at spise denne cremede sauce med et tilbehør, der giver fylde og bid. Vi matcher den tit med blom- kålsris eller fintsnittet spidskål. Forand- ring fryder og vækker sanserne, og de sprøde grøntsager passer perfekt til de krydrede kødboller.

4 personer

Kødbollerne
1 æg
1⁄2 dl fintmalet cashewnøddemel eller andet nøddemel
1 mellemstort finthakket løg
3-4 fed fintsnittet hvidløg
1 lille bundt helt finthakket bredbladet persille (kan udelades) 1 kvist finthakket rosmarin (kasser selve kvisten)
600 g hakket flæsk
1 spsk salt
1 l fond eller letsaltet vand
salt og friskkværnet peber

Saucen:
1 syrligt æble, delt i kvarte
1 stort grofthakket løg
2 gulerødder, skåret i mindre stykker
1 grofthakket pastinak
5 hvidløgsfed, hele men uden skræl
2-3 tsk karrypulver
1 tsk sød paprika
1 tsk stødt eller frisk, fintrevet ingefær 1⁄2 l fond eller kogevand fra kødbollerne 1 dåse kokosmælk
1 tsk stødt gurkemeje
citronsaft
lidt dadelsød (kan udelades)

Blend æg, løg, hvidløg, urter, cashewnøddemel og salt og peber til en mos. Rør kødet og æggeblandingen godt sammen, til farsen bliver sej og samler sig. Gerne i en foodprocessor, det er lidt hårdt at gøre det i hånden. Lad farsen trække på køl i minimum en halv time. (Det fremhæver smagen, når farsen får lov at trække, men du kan sagtens gå videre med det samme, hvis du har en travl dag). Form farsen til boller på størrelse med valnødder eller lidt større, og stil dem igen på køl, mens du tilbereder saucen.

Sauter æbler, løg, gulerødder og hvidløg i kokosolie, og tilsæt 1 tsk karry. Bring samtidig 1 liter fond i kog i en mellemstor gryde. Tilsæt forsigtigt kødbollerne lidt ad gangen, når fonden koger, og lad dem småsimre ved lavt blus. Kødbollerne er færdige, når de dukker op til overfladen af sig selv. Tag dem op af kogevandet i takt med, at de bliver færdige, og stil dem til side i en skål.

Tilsæt derefter de sauterede grøntsager til kødbollevandet, og lad det simre i 20-25 minutter, eller til væsken er reduceret til det halve, og grøntsagerne er møre. Blend indholdet til en tyk suppe med en stavblender, og tilsæt kokosmælk, krydderier, kødboller og eventuelt lidt citronsaft og dadelsød. Lad det hele simre i et par minutter, så de forskellige smage finder hinanden, og server med det valgte tilbehør.