Blomkålsmos

Elsker du kartoffelmos? Her er et glimrende alternativ, som er superanvendeligt i masser af sammenhænge. Tilsæt krydderier og friske krydderurter efter hjertets lyst!

4 personer

1 stort blomkålshoved i buketter
1 løg skåret i kvarte
1/2 l vand
2 dl
hønsefond
50-100 g
klaret smør
salt og friskkværnet peber

Kog blomkål og løg i vand og hønsefond i cirka 10 til 15 minutter, eller til de er helt møre og nemt kan moses. Hæld kogevandet fra, men gem cirka 1 dl til senere brug. Lad blomkålen køle lidt af, inden du moser eller blender den til ønsket konsistens. Hvis mosen er for tør, tilsætter du bare lidt af bouillonvandet. Rør fedtstoffet i, og smag til med salt og friskkværnet peber. Server varm.

ALTERNATV

Mos af gulerødder og sødkartofler:
6 store grofthakkede gulerødder
2 store grofthakkede sødkartofler
1 stort løg i kvarte
1 l
hønse-, kalve- eller oksefond, alternativt brug vand
50 g klaret smør
havsalt
friskkværnet peber

Kog gulerødder og sødkartofler møre i fonden. Hæld det meste af væden fra grøntsagerne, og blend dem til mos. Tilsæt det klarede smør, vend rundt, og smag til med peber og salt.